top of page

Proje Sorumluları

MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesi

 

2011 yılının Haziran ayında Şef Masis Aram Gözbek yönetiminde kurulan ve Türkiye’de koro kültürünün yaygınlaşmasında öncü kabul edilen Boğaziçi Caz Korosu, çağdaş müzikten caza ve çok sesli türkü düzenlemelerine kadar uzanan çok geniş bir repertuvara sahip. Türkiye'de birçok değişik projede yer alan koroyu, tüm dünyada çeşitli uluslararası prestijli etkinliklerde de izleyebilmek mümkün. Gerek yurt içi, gerekse yurt dışında edinmiş olduğu sayısız başarıyla koro aynı zamanda, INTERKULTUR'un 2012 yılında yayımlamış olduğu dünya sıralamalarında Folklor kategorisinde 1. ve dünya genelinde ise 13. olarak gösterildi.

Eylül 2014’te, ülkemizde koro müziği kültürünün yaygınlaşması ve çok sesliliğin bir ortak değer haline gelmesi yolunda önemli bir adım atıp ailesine 15-22 yaş arası yaklaşık 45 genç koristi de katarak Boğaziçi Gençlik Korosu’nu kurdu. İlk beş sezonunda Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve uluslararası arenada 100’den fazla konserin yanı sıra çeşitli festivallerde sahne alan bu dinamik koro, başlatmayı planladığı çeşitli sosyal sorumluluk projeleriyle de öncü olmayı ve toplumun bu alandaki farkındalığını artırmayı hedeflemektedir.

Ağustos 2016’da ise bu aile, MAGMA’nın kurulması ile daha da genişledi ve Boğaziçi Caz Korosu koro müziğini tüm Türkiye’de yaygınlaştırma yönündeki çalışmaları doğrultusunda büyük ve önemli bir adım daha atmış oldu. MAGMA Performans, MAGMA Oda Korosu, MAGMA Gençlik Korosu ve son olarak MAGMA Hazırlık’ın kurulmasıyla 6 koroluk dev bir yapı haline gelen MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesi, 14 ila 70 yaş arası 200’ü aşkın koristin güçlerini kaliteli müzik üretimi için birleştirdiği bir çatı konumunda varlığını sürdürmektedir.

‘Kültürlerin Sesi’ projesinin yürütücüsü olan, 7 ildeki konserleri ve İstanbul’da yapılacak festival ayağını gerçekleştirecek koromuz MAGMA Oda Korosunu yakından tanıyalım:

Edindiği sayısız başarı, yürüttüğü ve yer aldığı sıra dışı, yenilikçi projelerle Türkiye’de koro kültürünün yaygınlaşmasında öncü kabul edilen “Dünya Şampiyonu” Boğaziçi Caz Korosu bünyesinde, Şef Masis Aram Gözbek tarafından Eylül 2016’da kurulan MAGMA Karma Koronun içerisinden çeşitli üyelerle, Mart 2017’de müzik hayatına başlamıştır.

Ülkemizde koro müziği bilincinin daha da gelişmesi ve çok sesliliğin bir ortak değer haline gelmesi yolunda atılmış önemli bir adım olarak ortaya çıkan, çoğu üyesinin ilk çok sesli koro deneyimini ve koro müziği altyapısını MAGMA’da kazandığı koro, farklı üniversite ve meslek gruplarına mensup, 20 yaş üstü yetişkinlerden oluşan dinamik kadrosuyla çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. 

 

İlk 3 döneminde çok sesli türkülerden çağdaş eserlere geniş bir repertuvardan parçalar seslendiren koro, 2018-2019 sezonunda başlattığı proje kapsamında Anadolu’nun farklı dillerinden çoksesli eserleri seslendirdiği “Anadolu Ezgileri” repertuvarıyla konserler vererek ulusal festivallerde sahne aldı. Bu konserlerle “Kültürlerin Sesi” projesinin hayat bulmasın için ilk adımı atmış olan koro, proje kapsamında verilecek konserlerde sahne almayı, kurulacak korolara tecrübesiyle destek olmayı ve proje sürecinde karşılıklı iletişimi sağlamayı üstlenmiştir.

 

Projenin Genel Sanat Yönetmenliğini yürüten Masis Aram Gözbek’i yakından tanıyalım:

 

MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Ailesi Sanat Yönetmeni ve Şefi Masis Aram Gözbek

 

1987 İstanbul doğumlu. 2004 yılında, Radyo Boğaziçi'nin düzenlemiş olduğu, 6. 'Battle of the Bands' yarışmasında grubuyla birincilik ödülünü aldı. 2005’te KASDAV Liselerarası Müzik Yarışması’nda, yapmış olduğu düzenlemeyle 3.lük ödülü aldı. 2005-2007 yıllarında TRT İstanbul Radyosu Gençlik Korosu’nda görev aldı. 2007-2011 yılları arasında BÜMK Caz Korosu’nun şefliğini üstlendi. 'Dante'nin Son Günü' isimli eseri, 3. Genç Besteciler Şenliği’nde seslendirildi. Çok sesli koro için çeşitli düzenlemeler ve besteler yaptı. Düzenlemeleri başta Boğaziçi Caz Korosu tarafından olmak üzere birçok yerde seslendirildi. Bestelerinden 'Alive' ile 2011’de Avusturya’nın Graz kentinde düzenlenen Dünya Korolar Şampiyonası'nda 'Dünya Şampiyonluğu'na, 'Alive II' ile 2012’de Cincinnati, ABD’de düzenlenen 7. Dünya Koro Olimpiyatları'nda altın madalyaya layık görüldü.

 

ABD, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Çin, Fransa, İtalya, İsveç, İsviçre, Letonya, Macaristan gibi ülkelerde sayısız yarışma, festival ve ustalık sınıfına katıldı. Denes Szabo, Tõnu Kaljuste, Simon Carrington, Volker Hempfling, Johannes Prinz, Georg Grün, Elisenda Carrasco i Ribot, Bernd Spitzbarth, Wim Van Herk, Welfhard Lauber, Michael Reif, Maria Tönnesmann, Sabine Horstmann, Patrik Andersson, Franz Jochum gibi isimlerle şeflik; Par Lindgren, Richard Ayres ve David Lang ile bestecilik çalıştı. Georg Grün yönetimindeki HfM Saar Conductors' Academy 2016 ve 2017’de final konserini yöneten şeflerden biri oldu. Boğaziçi Caz Korosu'yla, iki 'Dünya Şampiyonluğu' dahil uluslararası birçok ödül kazandı, yurt içi ve yurt dışında sayısız performansa imza attı. İçlerinde, sayısız dünya şampiyonluğu sahibi Hollandalı dünyaca ünlü koro Dekoor Close Harmony, Belçikalı ‘La Choraline’ ve İsviçre Gençlik Korosu’nun da bulunduğu birçok prestijli koroyla atölye çalışmaları ve performanslar gerçekleştirdi.

 

2008 yılında, Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nden ayrılıp, Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları, Kompozisyon Bölümü’ne başladı. Ertesi yıl, MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümü’nü kazandı.

 

2013’te, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlük Özel Ödülü ve 19. TOYP (Ten Outstanding Young Persons) Türkiye Finali'nde, Kültürel Başarı kategorisinde 'Türkiye’nin En Başarılı Genci' ödülünü aldı. 2014 yılında ise Bulgaristan'ın Varna kentinde düzenlenen '35th International May Choir Competition'da 'Genç Şef Özel Ödülü'ne ve ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu’nun düzenlediği 4. Kristal Ağaç Ödülleri’nde müzik alanında ‘Yılın Girişimcisi’ ödülüne layık görüldü. 2018 yılında, Belçika'da 66.'sı düzenlenen Avrupa Genç Müzisyenler Festivali'ne Türkiye'den ilk jüri üyesi olarak ve İsviçre'de 11.'si düzenlenen Avrupa Gençlik Koroları Festivali'ne konuk şef olarak davet edildi. Her yıl Bulgaristan'da düzenlenen ve 'European Grand Prix'nin 6 ayağından biri olan International May Choir Competition, Varna'ya jüri üyesi olarak davet edildi. Son olarak Hong Kong’da 11-15 Temmuz 2019 tarihinde düzenlenen Dünya Koro Şefliği Yarışmasına katılan 12 finalistten biri oldu.

 

Kurucusu olduğu Boğaziçi Caz Korosu, Boğaziçi Gençlik Korosu ve MAGMA Korolarının genel sanat yönetmenliğini ve şefliğini; yapımında Mert Fırat, Arif Pişkin, Vedat Yıldırım gibi isimlerin de bulunduğu ‘Yakaranlar’ tiyatro projesinin müzik direktörlüğünü; Türkiye'de ilk defa Türkçe seslendirilen 'Annie' müzikalinin koro şefliğini sürdürmekte, bir yandan da Mor ve Ötesi, Sertab Erener, Nil Karaibrahimgil, Yasemin Mori ve Ali Kocatepe ile çalışmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda da, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerindeki okul ve çeşitli kurumlarda koro müziği ile ilgili atölye, söyleşi ve konser çalışmaları yapmaktadır. 2018 yılından bu yana Yücel Kültür Vakfı mütevelli heyeti üyesi olan Gözbek, aynı zamanda Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Opera ve Konser Şarkıcılığı Bölümünde öğretim görevlisidir.

Yücel Kültür Vakfı

 

Yücel Kültür Vakfı, kurulduğu 1969 yılından beri gerçekleştirdiği etkinlikler ve projelerle gençlerin hayatlarında fark yaratmayı hedeflemektedir. Gençlere hizmet vermek misyonu ile kurulan Yücel Kültür Vakfı’nın amacı, kültür ve sanat alanında kendisini geliştirmek isteyen veya hayallerine ulaşmak için destek bekleyen hevesli, istekli gençleri hayalleriyle buluşturmak ve destek olmaktır.

Kültürün ve sanatın öncelikle gençlerin hayatlarındaki değiştirici ve dönüştürücü etkisine inanmış ve tüm varlığını bu yolda vakfetmiş olan Yücel Kültür Vakfı; kültürü ve sanatı “yücelten” bir sivil toplum kuruluşu olmayı kuruluş felsefesi olarak kabul etmekte ve YÜCEL ismini de buradan almaktadır.


Gençlerin hayallerini, projelerini yine gençlerin sürece aktif katılımı ile gerçekleştiren Yücel Kültür Vakfı; şeffaf, gençler arasında dil, din, etnik köken, cinsiyet gibi herhangi bir ayrım yapmadan; ülkesine faydalı, çağdaş, donanımlı, sağduyulu, hayatı sorgulayan gençlerin yetişmesi için çalışmaktadır. Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki akredite kuruluşlarından olan YKV, Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerinin ev sahibi, gönderici kuruluşu ve gençlik projelerinin başvurucusu ve partnerliğini yapmaktadır. 

bottom of page